HÖSTPROGRAM 2021

PROGRAM - HÖSTEN 2021

Stadsvandring i Köpenhamn - Havneringen (13 km)
Innan sommaren tar slut så tar vi en tur till Köpenhamn. Lördagen den 28 augusti tänkte jag visa er Havneringen i Köpenhamn. Vi börjar vid Nyhavn och går längs kanalen mot Kalvebod brygge, Havneholmen och fram till Slusen. Sen vänder vi tillbaka in mot staden igen förbi Nokken och Islands brygge.

Avresa från Lund C med ersättningsbuss kl 09.10 (tågen är inställda pga banarbete mellan Malmö och Lund). Från Malmö C kl 09:40 med Öresundståg 51039 mot Helsingør. Vi stiger av på Örestad och tar metron till Kungens Nytorv. Hemresa: vandring avslutas ca kl 16:00. Därefter kan man välja att åka hem direkt eller äta och dricka i Nyhavn.

Glöm inte att ta med ert covidbevis!

Turledare: Maria Johnsson (0766-122971)


 Planeringsmöte måndagen den 30 augusti kl 18:00

Ett planeringsmöte har under lång tid inte varit möjligt att genomföra i MLV pga pandemin. Men nu finns möjlighet att fylla hösten med vandringar. Möteslokal är stora salen på IOGT-NTO, Bantorget 5 (till höger om Grand Hotel) i Lund. Det är cirka 100 m söder om Lund C. Parkering finns nära Lund C, Västra stationstorget, och nordväst om Clemenstorget, invid spåren. Tyvärr är tågen inställda men det finns ersättningsbuss.

Vi är i behov av fler medhjälpare så du som inte varit turledare tidigare, men som har intresse av att hålla i en vandring eller hjälpa till på annat sätt, är särskilt välkommen (se vår hemsida under ”Så här gör vi”). Vi önskar en fördelning av vandringar på flera turledare, liksom både korta och långa vandringar. Du är också välkommen om du bara vill diskutera och påverka..

Anmäl gärna om du kommer så att vi kan beräkna fika. Anmälan till Olof på 0730770881 eller olof.bjornberg@bredband.net. Mejla gärna in förslag på turer till Olof eller Hans (hans.svedinger@telia.com).


Vandring Skanörs Ljung, Knösen, Flommen och Falsterbonäset (22 km) - Lördagen den 4/9

Vandringen startar vid Skanör Haga via Falsterbo camping och går till större delar längs havet. Vi passerar Falsterbohus, de gamla strandvallarna, rundar udden Ule näbbe för att fortsätta förbi Flommens naturreservat, Skanörs hamn och badhytterna. Vidare rundar vi Knösen och därifrån vandrar vi genom Skanör och avslutar turen vid Skanör Haga. Karta: Vandring 16 i Karin Hoffmans ”Mera Skånes kust”.

Den som tycker att 22 km är för långt kan korta ner turen, då busshållplatser finns relativt nära.

Ditresa: Ersättningsbuss från Lund C pga. tågstopp kl 8.40 till Malmö C. Därifrån buss 100 till Skanör kl 9.22. Vi anländer till Skanör Haga kl 10.04.
De som föredrar att köra bil kan parkera vid Falsterbo camping kostnadsfritt. Där får de invänta de som åker buss, beräknad tid ca 15 minuter.
Hemresa: Vandringen beräknas ta ca 6 timmar. De som vill kan avrunda med att dricka eller äta något gott på restaurang efter turen. Buss avgår från Skanör Haga en gång/halvtimme.

Vandringsledare: Marie-Louise Hansson (mim@live.se) och Kirsi Ylioja.


Lördag den 11 september Unos runda, Genarp

Lätt vandring, ca 8 km + 1,5 km från busstationen (med någon lätt pulshöjande backe) över betesmarker och behagliga stigar. Start vid infotavlan för vandringsleder vid Ekevallens idrottsplats i Genarp. Vi fikar på lämpligt ställe.

Buss 172 från Malmö C, läge H avg 9.28 och ank Genarp 10.19.
Buss 166 från Lund C, läge G avg 9.31, byte Staffanstorp Storgatan ank 9.53 till buss 172 (från Malmö) 10.00. De som föredrar köra bil finns parkeringsplatser vid idrottsplatsen. Hemkomst senast 16.30. Buss från Genarp 14.27 alt 15.27.

Färdledare: Kerstin Rur och Bodil Andersson, för frågor kontakta Kerstin 0733-947024 eller kerstin.rur@gmail.com

Välkomna önskar Bodil och Kerstin


Vandringshelg Brösarp - Hallamölla, 11-12 september

På Alunbrukets B&B finns 12 sängplatser bokade för en två-dagars Österlenvandring med MLV. På lördag (11/9) tar vi oss med Tåg och Buss (eller bil) till Torparebron strax norr om Brösarp. Avgångstid från Lund/Malmö med pågatåg mot Ystad preliminärt 8:21/8:37. Vi går norrut, fortsätter till Agusa, och vidare till Alunbruket. Det blir cirka 21 km och ingår i Skåneledens ”Österlencirkel”. På Alunbruket väntar fika och senare enkel middag. Efter frukosten på söndagen går vi inte lika långt, bara 13 km. Vi fullbordar Österlencirkeln, följer Verkeån via Hallamölla (alternativt Backaleden, 10 km vid dåligt väder) och avnjuter lunch (14.00) på Brösarps gästgiveri. Hemkomsttid 19.
Inkvarteringen är i 2-bädds rum eller 4-bäddsrum. Men våningssängar är det inte fråga om. Jag är rädd för att det kan vara svårt med 4-bädds rum men hoppas tillräckligt många kan acceptera det med tanke på de goda vandringsmöjligheterna.

Några av er kan avvika från detta upplägg om ni tycker att det verkar alltför mesigt. Det är tex möjligt att vandra 30 km från Anklam /Vitabäck på Skåneleden. Man passerar då bla Heinge och Lövestads åsar som lär vara mycket vackert och vi träffas alla till middagen på Alunbruket.

Jag vill ha er anmälan senast 15 juli. Turledare Olof Björnberg (0730770881 eller olof.bjornberg@bredband.net).

Priset är 1480 kr/pers för de som bor i 2-bäddsrum (Albostugan och Kristers länga rum 1) och 1380 kr /pers för de som bor i 4-bäddsrum (Röda stugan och Vindsvåningen). Priset inkluderar fika, middag, boende med lakan, handduk och städning, frukostbuffé, samt lunch på Brösarps gästis.
Mer information om Alunbruket finns på  och från Skåneleden: https://www.skaneleden.se/delled/sl4-osterlen


Lördag den 25 september Eneskogen-Natthall-Jällabjär (Bil)

Vacker och medelsvår vandring på 14 km. Vi får uppleva den charmiga byn Anderstorp, naturreservatet Eneskogen, och utsikten från Natthall över Rönneå. Mot slutet går vi upp och nerför en hundra miljoner år gammal vulkan, Jällabjär (också naturreservat), som är täckt av bokskog.

Vi anordnar samåkning och förutsätter att de som åker med är färdigvaccinerade. Vi kan inte garantera plats i bilarna. Avresa från Malmö Operas parkering 9.30. Från Lund C (nordvästra hörnet av Clemenstorget) 9.40. Hemkomst ca 17. Vill man åka direkt träffas vi på parkeringen till Jällabjärs naturreservat ca 10.25. Från väg 13 i höjd med Röstånga kyrka, följ Långarödsvägen och skyltar mot naturreservatet.

Turledare från Malmö: Marie-Louise Hansson (070-9559220, mim@live.se) och från Lund, Olof Björnberg (0730770881, olof.bjornberg@bredband.net). Anmälan till någon av färdledarna senast tisdagen 21:e och om du kan köra och tänka dig att ta passagerare gärna ännu tidigare.
Bilkostnad från Lund 100 och från Malmö 120 kr.

Karta: Karin Hoffmans e-bok Rundvandringar i norra Skåne, vandring 5.


Söndag 3 oktober Östafors (Buss)
Äntligen dags för bussresa igen! Denna gång har vi tre varianter på vandring med olika svårighetsgrader:

Långa turen
Medelsvår vandring ca 24 km med högt tempo.
Berg och dal, sjö och skog sammanfattar denna långa och behagfullt ensliga vandring. Äventyret startar vid Östafors i Sipparpsdalen som ligger nära gränsen mellan Skåne och Blekinge.
Karta: Karin Hoffmans e-bok ”Rundvandringar Norra Skåne” vandring 30 eller bok ”Skåneleden” vandring 8.
Turledare: Maria Johnsson och Gunilla Andersson.

Medellång tur
Medelsvår vandring ca 16 km Skåneleden Grundsjön-Östafors.
En tur på Skåneleden, på små skogsvägar/stigar uppe på Ryssberget norr om Sölvesborg. Turen går främst genom vacker blandskog, i kuperad terräng, men är relativt lättgången.
Karta: Skåneleden del 1 Kust till kust, etapp 2.
Turledare: Susan Vinnerljung tel 070 819 23 99, Susanne Fejne och Inger Olsson.

Korta turen
Medelsvår vandring ca 9 km i lugnt tempo i samma område som de långa och medellånga turerna.
Turledare: Hans Svedinger tel 070 514 03 04.

Busskostnad: 150 kr.
Avresa från Malmö 8.00 och från Lund 8.35.
Hemkomst: ca 18.30.

Anmälan senast fredag 1 oktober kl 19.00 till Maria 076-612 29 71 eller
mariajohnsson@outlook.com
Eventuella frågor besvaras av Maria eller respektive turledare.
OBS! Anmälan är bindande.

Viktig information om bussresor med hyrd buss
Anmälan till bussresorna är bindande. Om du uteblir, eller lämnar återbud senare än kl 19.00 fredagen före vandringen, så får du ändå betala bussavgiften 150 kronor inom 14 dagar från aktuell vandring. Till MLV:s bankgiro 5651–2536 eller swish 123 479 2933.
Mötesplatserna är:
I Malmö: John Ericssons väg, bakom stadion, iLund: Centralstationen (Magasinet).
OBS! Vid bussresor, kom ihåg säkerhetsbältet.

Om covid-19
Vi förutsätter att de som följer med på resan har vaccinerat sig och även i övrigt följer FHM:s råd och rekommendationer för minskad smittspridning.


Vandring lördagen den 9 oktober Rydebäck-Helsingborg (Kärnan)

Medelsvår vandring 16 km (+ 2 km till och från tåg) längs kusten till Råå, sedan följer vi Råån till Raus kyrka. Härifrån tar Skåneleden sällskap med Landborgspromenaden genom Ättekulla naturreservat, Ramlösa brunnspark, Jordbodalen och vidare genom Elineberg och Närlunda i varierande terräng.

Karta
Skåneleden (SL5 Öresund)

Avresetid
Tåg från Malmö C 08.41 (Pågatåg 1708)
Lund C 08.58
Framme i Rydebäck 09.28

Hemkomst
Ca 17.30

Färdledare
Sonja Engelschman, mobil 070-369 17 86
Birgitta Lundeborg, mobil 073-631 89 55


Vandring Höje å, Habo Ljung och Lomma beach den 16 oktober

Lätt vandring ca 14 km. Vi börjar vid Lomma station och går längs med Höje å i riktning mot Lomma kyrka. Längs ån ligger det många fina båtstugor med egna bryggor där små båtar ligger förankrade. Vid kyrkan viker vägen in mot Habo Ljung. När vi passerat skogen fortsätter vi genom ett villaområde och en kort sträcka längs cykelvägen mot Bjärred och långbryggan. Här är en naturlig plats för fika. På vägen tillbaka följer vi Skåneleden och går längs havet tillbaka mot Lomma hamn och tågstationen.

Avresa från Malmö: Tåg från Malmö C 9.55, anländer till Lomma 10.02.
Avresa från Lund: Buss 139 från Lund C 9.33, anländer till Lomma station 09.50 (tågstationen, ej busstationen).
Vandringen beräknas ta ca 4 timmar. Tåg till Malmö går en gång/timme men det går även bussar där emellan. Buss direkt till Lund går en gång/halvtimme.
Turledare: Marie-Louise Hansson (070-955 92 20) och Kirsi Ylioja (0709-32 12 50).
Välkomna!


Vandring lördagen den 23 oktober, Alnarpsparken
Lätt vandring på ca. 10 km genom de vackra skogarna i och kring Lantbruksuniversitetet, över ängarna till stränderna söder om Lomma och tillbaka till parken.

Karta: Vandring 15, Karin Hoffmans Rundvandring Evighetsträd.

Avresa med bus 139 från Lund C 10:03. Ank. 10:29, hållplats Alnarp Campus.
Från Malmö med Pågatåg nr 1412 mot Kävlinge 9:55. Ank. Lomma station
10:02. Byte 10:20 till buss 139. Anländer hållplats Alnarp Campus
10:29.

Samling vid busshållplatsen 10:30 även med vandrare som tar sig till
Alnarp på egen hand.

Hemkomst ca. 15.00-15:30

Turledare: Susanne Fejne och Susan Vinnerljung. Ingen föranmälan
behövs. Ev frågor besvaras av Susan tel. 0708-192399.


Vandring lördag 30 oktober vid Dagstorpssjön och Ulfsbjär
Medelsvår vandring på ca 15 km. Från början lättgången grusväg men stigarna som följer blir sedan antingen steniga eller fuktiga. Lederna på stig är dåligt underhållna.
Vi går runt Dagstorpssjön och på tillbakavägen mot Frostavallen går vi upp på Ulfsbjär, en vulkan som var aktiv på den stökiga Jura-tiden (180 miljoner år sedan).


Karta:https://www.hoor.se/uppleva-gora/idrott-motion-och-friluftsliv/friluftsliv-och-motion/motionsslingor-och-naturomraden/frostavallens-strovomrade/dagstorpsslingan-9-3-kilometer/

Avresa från Malmö C med Pågatåg (1212) kl 09:31 och från Lund C 09.46. Byte i Höör med buss 441 (Ringbuss Djurparken) till hållplats Långstorp.
Med bil: Parkera vid busshållplats Frostavallens vandrarhem. Om det är fullt där, åk tillbaka några hundra meter till den nedlagda konferensanläggningen. Sedan får ni gå 700 meter norrut på samma väg ni kom för att möta bussresenärerna vid hållplats Långstorp, där man inte kan parkera.
Hemkomst 16.30
Färdledare. Olof Björnberg, 0730770881, olof.bjornberg@bredband.net

Välkomna!


Vandring Nöbbelövs mosse - Sankt Hans Backar (11 km)

Lördagen den 6 november är det dags för en stadsnära vandring i Lund genom Nöbbelövs mosse, Valkärra, Fredentorps kyrkogård och ’Monte Composti’ (Sankt Hans Backar). På vägen tillbaka till Lunds järnvägsstation går vi förbi monumentet till minne av slaget i Lund 1676.

År 1676 stod slaget vid Lund strax öster om Nöbbelövs mosse. Då rasade striderna mellan de danska och svenska soldaterna här. Omkring 9000 soldater och 5000 hästar tros ha stupat under slaget. Idag är området naturreservat som består av våtmark med en massa fåglar, främst vadarfåglar.

Avresa från Malmö med pågatåget mot Helsingborg kl 09:41, från Lund C kl 09:58. Lös biljett till "Lund Gunnesbo station". Vandringen tar ca 4 timmar och avslutas på Lunds järnvägsstation. Ingen föranmälan krävs.

Turledare: Maria Johnsson (0766-122971) och Inger Olsson.

Välkomna!


Adventsvandring den 11 december i Malmö

Start och målgång för vandringen har ändrats. Denna information gäller:

Lätt vandring på ca 11 km genom en del av V. Hamnen och Malmös vackra parker. Vi avslutar vandringen med en liten adventsfika i Slottsparken. Ta med till lunch.

Tåg från Lund kl 09.30. Vi samlas kl 10.00 vid station Triangeln vid uppgången närmast Johanneskyrkan (norra uppgången).

Hemkomst ca kl 15.00. Hemresa från Malmö C, dit vi kan följas åt efter adventsfikat.

Välkomna önskar:
Färdledare Bodil Andersson Tel 0733329254
Sonja Engelschman Tel 0703691786