Malmö-Lunds vandrarlag

Folkhälsomyndigheten uppmuntrar till utomhusaktiviteter men med begränsningar för 70+

För Malmö-Lunds vandrarlag är deltagare och turledare som är 70 år eller äldre, och/eller tillhör en riskgrupp mycket viktiga i vår förening. Det är därför oerhört tråkigt att risken för smittspridning innebär att dessa under en period nu inte kan delta i våra gemensamma gruppvandringar. Vi längtar till dagen då föreskrifterna och de allmänna råden lyfts, och vi alla återigen kan ses och vandra tillsammans.

Vi vill återigen understryka att vandrarlaget ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd och ber därför er som är över 70 år och/eller tillhör en riskgrupp att inte delta i våra vandringar en tid framöver. Så snart föreskrifterna ändras återkommer vi här med information.

Planeringsmötet 8 juni ställs in på grund av coronapandemin. Det innebär att vi inte kan komma ut med ett program i månadsskiftet augusti/september som tidigare år. Perioden med sommarvandringar 15/6–15/8 blir spontanvandringar. Vi hoppas kunna genomföra ett planeringsmöte under hösten.

Vandringen 14 juni utanför Glimåkra kommer att genomföras enligt programmet. Susan Vinnerljung ersätts av Olof Björnberg som turledare.

Vi hälsar "70-plusare" välkomna i egen bil! Bilresan dit (från Lund) är 100 km. Parkeringen vid Trollabadet är nu avstängd på grund av renoveringar och markarbeten. Men det går fint att parkera precis efter avfarten dit från väg 119. För att begränsa gruppens storlek till 15 personer är det obligatorisk anmälan till Olof (073-077 08 81).

Förändringar av vårens program, se nedan under respektive tur.


Malmö-Lunds vandrarlag är en ideell förening med syfte att hjälpa och inspirera medmänniskor att komma ut och upptäcka naturen. Vi vill göra det möjligt att besöka även lite udda platser, men glömmer inte de klassiska pärlorna i det skånska landskapet. 

Välkommen som medlem i vår förening! Medlemsavgiften för ett kalenderår är 150 kronor för vuxen och 75 kronor för junior (17 år eller yngre). Sätt in avgiften på postgiro 249061-3 och ange medlemsavgift. Glöm inte att skriva namn, adress, telefonnummer och för junior födelseår. Skriv även om program önskas via e-post eller i pappersversion. 

Viktig information om bil- och bussresor                     

I vissa fall samåker vi till vandringarnas utgångspunkt i privata bilar eller hyrd buss. Då inget annat anges är mötesplatserna:
i Malmö, vid bilresor: Malmö Operas parkering, vid bussresor: Stadion (John Ericssons väg). I Lund samlas vi vid bilresor: nordvästra hörnet av Clemenstorget, vid bussresor: Centralstationen (Magasinet). Samåkningsavgiften vid bilresor anges vid respektive tur. Avgifterna fördelas lika mellan bilförarna från respektive ort. Bussavgiften är 150 kr.

När vi reser med regionbuss eller tåg är det bra att kontrollera i förväg att tågtiderna inte är ändrade på Skånetrafikens webbplats eller under rubriken Ändringar på denna webbplats.


Föranmälan  

Föranmälan till vandringar måste i vissa fall göras senast två dagar före vandringen till turledaren, och endast till denne. Telefonnummer finns endast i det tryckta programmet. Det går också bra att anmäla sig via e-post, se det tryckta programmet. Kontakta oss här så skickar vi ett tryckt program med namn och telefonnummer eller en pdf via e-post.


Biltransporter 

När du anmäler dig till turen vill vi veta om du har bil och kan köra samt hur många som får plats utöver dig själv.


Busstransporter med hyrd buss

Anmälan till bussresorna är bindande. Om du uteblir eller lämnar återbud senare än kl 19.00 fredagen före vandringen, så får du betala bussavgiften till MLV:s postgiro 249061-3. OBS! Kom ihåg säkerhetsbältet vid bussresor.


Raster och vandrare med hund

Ta med matsäck. Vi brukar ha en rejäl lunchrast och kortare förmiddags- och eftermiddagsfikor. Ta med något att sitta på. Lämpliga kläder och skor för vandring i skog och mark samt en varm tröja till rasterna är bra att ha. Hundar är välkomna att följa med på vandringar när vi reser med kommunala eller regionala transportmedel. När vi använder privata bilar, får hundägaren själv köra och ta med sig passagerare. När vi själva hyr buss, får hundar endast följa med om samtliga deltagare och bussbolaget accepterar detta. Hunden ska vara kopplad under vandringen.    


Svårighetsgradering av våra vandringar

• Skalan är objektiv och baseras på längd, stigning och underlag.
• Bedömningen är en sammantagning: en kort men brant tur i ojämn terräng kan få högre grad än en lång men flack tur.
• Tempot är anpassat efter hur långt vi ska gå.
• Stabila skor krävs och riktiga vandringsskor rekommenderas.

Lätt  Lätt vandring för dig med normalkondition. Tänk härlig långpromenad utan större backar. Vi går på släta stigar, grusvägar och asfalt. 

Medel Mer ansträngning för dig med god kondition och viss vana av vandring. Vi går mest på stig som korta bitar bjuder på ojämnt underlag och brantare upp- och nedstigningar.

Svår Du är en van vandrare med god uthållighet och starka leder. Underlaget är ofta ojämnt med längre och brantare lutningar. Sten, sand, rötter och snårighet förekommer.            


Kom ihåg!
  
• Gå aldrig före turledaren.
• Lämna aldrig gruppen utan att meddela någon.
• Låt det inte bli större avstånd än att du ser den som går före eller efter dig.


Information om Dagsländorna finns i slutet av programmet.  

Söndag 19 januari Borstbäcken (Bil)   

Vandring ca 13 km i Borstbäckens naturreservat. Vi vandrar längs Borstbäckens ravin, gör en avstickare västerut, åter längs Borstbäckens andra sida.

Avresa från Malmö 09.00, från Lund 09.10.

Hemkomst: ca 16.00.

Karta: Karin Hoffmans "Rundvandring mitt Skåne", vandring 7 (långa vandringen något avkortad).

Turledare: Hans Svedinger.

Bilkostnad från Malmö 100 kr och från Lund 70 kr.

Anmälan till denna tur senast fredag 17 januari 19.00 till Hans Svedinger, se tryckt program.


Söndag 2 februari Örtofta (Tåg)   

Lätt vandring ca 9 km omkring och vid den vackra och historiskt intressanta Kävlingeån, strax norr om Lund. Vandringen börjar och slutar på Örtofta station. 

Avresa från Malmö C 9.31, från Lund C 9.44.

Hemkomst ca 15.30.

Karta: Karin Hoffmans "Rundvandring för tågburna", vandring 14.

Turledare: Kerstin Rur och Susan Vinnerljung. 

Ingen föranmälan krävs. Eventuella frågor besvaras av Susan, se tryckt program.


Onsdag 5 februari Kurs i hjärt-lungräddning

Gå på kurs i hjärt-lungräddning av främst vuxna, men också barn, på Universitetssjukhuset i Lund. Välkommen att delta och ägna ett par timmar åt att få viktig kunskap. Vi bjuder på fika i pausen.

Kursen startar kl. 17:30 och vi samlas kl. 17:15 senast.

Plats: Barnkliniken på Universitetssjukhuset i Lund, Lasarettsgatan 48 (med elefant vid ingången). Gå in i huset där Josefina möter.

Anmäl dig senast 4 februari till Josefina Budna, se tryckt program.


Söndag 16 februari Flyinge–Södra Sandby (Tåg, regionbuss)

Lätt vandring ca 16 km på stigar, småvägar och över ängar, från Kungsmarken till Kävlingeån vid Flyinge Kungsgård och fram till Södra Sandby.

Avresa från Malmö C 8:23, tåg till Lund C, från Lund C 8.44, buss 166, läge K till Kungsmarken.

Hemkomst ca 17.00.

Karta: Terrängkartan.

Turledare: Hans Svedinger. Vid frågor, ring Hans, se tryckt program.


Söndag 1 mars Knivsåsen–Genarp (Regionbuss)

Svår vandring ca 17 km. Från Knivsåsens busshållplats går vi Skåneleden via Väderkullen, Romeleklint i tuff stigning och Kullatorpet till Genarp. Möjligen rast i Kullatorpet (STF) vilket kostar 20 kr. 

Avresa från Malmö Värnhem 09.50, Skåneexpressen 8 (läge E), från Lund C 09.43, Regionbuss 160 (läge O). Lös biljett till hållplats Knivsåsen.

Hemkomst ca 18.00.

Turledare: Olof Björnberg, Susan Vinnerljung. Vid frågor, ring Olof, se tryckt program.


Lördag 7 mars Sjöbo Ora–Pälsadalen (Regionbuss)

Medelsvår vandring ca 17 km. Från Sjöbo busstation går vi till skidbacken invid väg 11. Härifrån utgår rundvandringen. Evighetsträd och vackra vyer utlovas.

Avresa från Malmö Värnhem 09.50, Skåneexpressen 8 (läge E), från Lund C 09.43, Regionbuss 160 (läge O). Lös biljett till hållplats Sjöbo.

Karta: Karin Hoffmans rundvandring 5 i Mitt Skåne.

Turledare: Olof Björnberg, Maria Johnsson. Vid frågor, ring Olof, se tryckt program.


Söndag 15 mars Årsmöte kl. 13.00

Välkommen till årsmöte med trevlig samvaro och god mat. 

Se separat inbjudan.

OBS! Anmälan är bindande.


Lördag 21 mars Frostavallen/Maglebär–Sösdala (Tåg, regionbuss)

Medelsvår vandring ca 23 km med högt tempo där du upplever skog, badsjöar, jätteträd, Vannaröds ängskrona samt ett återfött strövområde med många möjligheter till friluftsliv. Vandringen ingår i vår ”Skåneledentävling”.

Avresa från Malmö C kl 08.31, från Lund kl 08.46. Lös biljett till Frostavallen.

Hemkomst ca 17.30.

Karta: Skåneleden SL2 Nord till syd.

Turledare: Maria Johnsson. 

Vid frågor, ring Maria eller skicka meddelande via Messenger, se tryckt program.


Inställd Söndag 29 mars Öved Frualid (Bil) 

Medelsvår vandring ca 12 km. Vi vandrar genom slottsparken, vidare längs Vombsjön, förbi evighetsträd, vulkansjön Vassen och höjden vid Frualid.

Karta: Karin Hoffmans ”Rundvandringar mitt Skåne”, vandring 6. 

Turledare: Birgitta Lundeborg, Sonja Engelschman.

Vi samlas kl 10.00 på Övedsklosters parkeringsplats.

Körbeskrivning:

Ta väg 11 mot Sjöbo. Passera Veberöd. Ta till vänster vid skylten Övedskloster.

Kör rakt fram tills du kommer till en T-korsning (du passerar en väg till höger).

Vid T-korsningen, ta till vänster och efter några 100 m igen till vänster till parkeringsplatsen.


Inställd Lördag 18 april 13.45 Föredrag om pilgrimsvandringar

Välkommen till en spännande eftermiddag med Hali Liddell, kulturassistent och pilgrims-ledare i Staffanstorp. Hali berättar om sina upplevelser från ca 280 mils vandring längs två av medeltidens viktigaste pilgrimsleder. Tillsammans färdas vi med hjälp av bilder och berättelser till Santiago de Compostela i Spanien och Trondheim i Norge.

Tid och plats: lördag 18 april kl. 13.45 i IOGT-NTO:s lokal på Bantorget 5 i Lund. (Föreläs-ningen börjar kl 14.00.) Efter föreläsningen serveras fika.

Anmälan senast onsdag den 15 april kl. 17.00 till Sonja Engelschman, se tryckt program. 


Inställd  Söndag 19 april Tjörnarp (Tåg)

Medelsvår vandring ca 15 km. Vi vandrar längs Tjörnarpssjön och genom naturreservatet Prästabonnaskogen. Här finns bokskog som är över 150 år gammal.

Avresa från Malmö C 09.31, från Lund C 09.44. Lös biljett till Tjörnarp.

Hemkomst: ca 17.30. 

Karta: Karin Hoffmans ”Rundvandringar mitt Skåne”, vandring 22

Turledare: Kerstin Lundblad, Birgitta Lundeborg. Vid frågor, ring Kerstin, se tryckt program.


Inställd  Söndag 26 april Kalvebod Faelled (tätt på Köpenhamn) (Öresundståg)

Lätt vandring ca 14 km söder om Amager Faelled, som ingår i Naturapark Amager på  3 500 hektar. Vi vandrar i Kalvebod Faelled med början vid Naturcenter Amager med in-formationscenter, toaletter och servering. Vandringen går bl.a. vid fågelreservat (ta gärna med kikare) och Danmarks största självsådda björkskog. I Pinseskoven finns flera pick-nickplatser (det berättas att många familjer brukade göra utflykt hit under Pingst). Vi kom-mer att uppleva ett varierat naturlandskap med stora vidder.

Avresa med Öresundståg från Lund C 9.00 och från Malmö C 9.13, lös returbiljett till Kö-penhamn H (metrobiljett ingår). Vi åker till station Örestad, där vi byter till metro och åker en station till Vestamager.

Hemkomst: ca 16.30. 

För mer information: www.naturparkamager.dk

Turledare: Kerstin Rur och Karin Vallin. Vid frågor, ring Kerstin, se tryckt program.  


Söndag 3 maj Häckeberga (Tåg, regionbuss)

Lätt vandring ca 16 km. Turen följer bokens gröna linje men undviker besvärliga ställen. Det finns ändå risk för leriga passager. 
Vandringen övertas av Olof. Max deltagarantal är 10, och det blir därmed obligatorisk anmälan till densamme senast dagen innan (0730-77 08 81). Vi utgår/samlas vid Genarps busstation kl. 10.30 (Slättavägen). Det kan vara lämpligt att parkera på Ekevallens idrottsplats eftersom vi passerar där på returen.

Vandringen (Rundvandringar Skåneleden nr 13 av Karin Hoffman) går från början söderut genom Risen. Vi gör ett moturs 3/4 varv i lugnt tempo runt den vackra Häckebergasjön. Därefter traskar vi nordöst, når Skåneleden, vänder vid Kullatorpet och följer Skåneleden tillbaka längs Genarps fälad. 

Vi bör vara tillbaka före halv fem i Genarp.


Inställd. Flyttas till hösten
Söndag 10 maj Vittsjö (Tåg, regionbuss)

Medelsvår vandring på ca 18 km. Vi vandrar i de vackra skogarna söder och väster om Vittsjö, över Hemmeströ mosse och genom ett fint kulturlandskap.

Avresa från Malmö C 7:48 och Lund 8:03. Lös biljett till Vittsjö. Byte i Hässleholm till regionsbuss 532.

Hemkomst: ca 19:00. 

Karta: Karin Hoffmans ”Rundvandringar Skåneleden”, vandring 6. 

Turledare: Susan Vinnerljung och Inger Olsson. Vid frågor, ring Susan, se tryckt program. 


Inställd. Flyttas till hösten
Söndag 17 maj Krageholmssjön (Bil)

Medelsvår vandring ca 18 km. Vi får bland annat uppleva både Krageholmssjön och Ellestadssjön samt Navröds mosse med intilliggande jätteek. Vi passerar under vandringen inspelningsplatsen för filmerna Utvandrarna och Nybyggarna av Jan Troell.

Avresa från Malmö och Lund 09.00.

Hemkomst: ca 17.00.

Karta: Karin Hoffmans rundvandring 2 i Mitt Skåne.

Turledare: Olof Björnberg, Marie-Louise Hansson.

Bilkostnad från Malmö och Lund 110 kr.

Anmälan till denna tur senast fredag 15 maj 19.00 till Olof Björnberg, se tryckt program.


22–23 maj Ystad–Simrishamn med övernattning (Tåg)

Svår vandring ca 63 km. Detta är en stor utmaning! Vi planerar att vandra mellan Ystad och Simrishamn på två dagar. Denna vandring ingår i vår ”Skåneledentävling”.

Dag 1: Ystad–Löderups strandbad ca 32 km. Dag 2: Löderups strandbad–Simrishamn ca 31 km. Vi övernattar på Löderups Strandbad i stugor. Sänglinne, handdukar, frukost in-går. Pris 520 kr/pers. Begränsat antal platser.

Avresa från Malmö C 08.07, från Lund C 07.51 den 22 maj.

Hemkomst: 23 maj ca 19.00.

Turledare: Maria Johnsson, Gunilla Andersson. Eventuella frågor besvaras av Maria, se tryckt program.

Ändrat boendet till enkelrum på hotellet. Kostnad 790 kr/person. Vi kommer att förboka middag på hotellets restaurang.


Inställd. Flyttas till hösten
Söndag 31 maj Bökeberg (Tåg, regionbuss)

Lätt vandring ca 13 km i trakterna kring Bökeberg och skogsområdet mellan Eksholmssjön och Fjällfotasjön, ett vilt- och fågelrikt område.

Avresa från Malmö C 9.37 till Svedala, byte till buss 165 mot Lund. Lös biljett till hållplats Bökebergs gård.

Avresa från Lund C 9.40 med buss 165 (läge G). Lös biljett till hållplats Bökebergs gård.

Hemkomst: ca 17.00.

Karta: Karin Hoffmann, ”Rundvandringar mitt Skåne”, nr 14.

Turledare: Sonja Engelschman och Kerstin Rur.

Vid frågor, ring Kerstin, se tryckt program.


Inställd. Flyttas till hösten
Söndag 7 juni Torekov (Hyrd buss)

Vårens bussresa går till Torekov, en karaktäristisk badort som växt fram ur det som en gång var ett utpräglat fiskesamhälle.

Korta turen: Medelsvår vandring ca 10 km. Vi börjar i Torekov, går norrut till Gröthögarna och därefter tillbaka längs klapperstensbankar. 

Det kommer även att finnas möjlighet att utforska Torekov, t.ex. besöka gårdsbutiker och ta en fika på ett av alla caféer.

Karta: Karin Hoffmans rundvandring 4 i ”Mera Skånes kust”.

Turledare: Josefina Budna, Irene Anderberg.

Långa turen: Svår vandring ca 23 km. Vi börjar i Båstad och går längs Skåneleden till Torekov. Stigar leder oss genom sagolandskapet Hovs hallar med klippor och språng. Över betade strandängar, klapperstensfält och förbi ovanliga pölar och gravar.

Avresa från Malmö 8.00, från Lund C 8.30.

Hemkomst: ca 18.30.

Karta: Skåneleden SL1 Kust till kust.

Turledare: Maria Johnsson, Gunilla Andersson

Eventuella frågor besvaras av Maria, se tryckt program.

Anmälan till denna tur senast fredag 5 juni 19.00 till Maria.


Inställt. Flyttas till hösten. Måndag 8 juni 18.00 Planeringsmöte

Mötet hålls på Skanskas kontor, Skrivaregatan 1, några hundra meter från Hyllie station (följ Hyllie Boulevard söderut). Vandringar fram till januari 2021 planeras. Vi är i behov av fler medhjälpare i föreningen så du som inte varit turledare tidigare, men som har intresse av att hålla i en vandring, eller hjälpa till, är särskilt välkommen. Anmäl gärna om du kommer så att vi kan beräkna fika. Sänd också in förslag på vandringar till Hans Svedinger, se tryckt program. 


Söndag 14 juni Glimåkra (Tåg, regionbuss)

Lätt till medelsvår vandring på ca 16 km i en vacker del av Skåne. Vandringen börjar och slutar på de steniga backarna kring Trollabadet men går i övrigt på lättare stigar och småvägar genom ett uråldrigt och vackert kulturbygge.

Vi hälsar "70-plusare" välkomna i egen bil! Bilresan dit (från Lund) är 100 km. Parkeringen vid Trollabadet är nu avstängd på grund av renoveringar och markarbeten. Men det går fint att parkera precis efter avfarten dit från väg 119. För att begränsa gruppens storlek till 15 personer är det obligatorisk anmälan till Olof (073-077 08 81).  

Karta: Karin Hoffmans ”Rundvandringar Skåneleden”, vandring 7.

Turledare: Olof Björnberg. Vid frågor, ring Olof, se ovan.


Sommarvandringar 15 juni–15 augusti och spontanvandringar övrig tid

Vi har beslutat att starta spontan- och sommarvandringarna redan nu (april 2020). Anmälan görs till Gun enligt programmet. Dessa vandringar ska också följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Följ med på tur med kort varsel. Läs på hemsidan och på Facebook om vandringarna. Du kan också få ett mejl om nya turer. Anmäl då detta till Gun enligt nedan.

Får du en idé om en vandring, mejla till Gun, som lägger ut på vår hemsida. Skriv dag för vandringen, resmål, resesätt (tåg, bus), ca längd i km, tider för avresa och ungefärlig hemkomst. 

Guns mejladress: gun.malmros@gmail.com.


Söndag 23 augusti Knivsåsen Skrylle (Regionbuss)

Lätt vandring ca 10 km. Vi startar vid hållplats Knivsåsen, passerar stenbrottet där högsta punkten ligger ca 16 m över vattenytan, fortsätter mot Torna Hällestad med vacker 1100-tals kyrka, genom Trollskogen med fantastiska vresbokar och fram till Skryllegården.

Avresa från Malmö Värnhem med buss Skåneexpressen 8 kl 9.50 till hållplats Knivsåsen.

Avresa från Lund C med regionbuss 160 från läge O kl 9.43 till hållplats Knivsåsen.

Hemkomst: ca 17.00.

Karta: Skåneleden SL2, etapp 13A och 13.

Turledare: Kerstin Rur och Josefina Budna.

Vid frågor, ring Kerstin, se tryckt program.
Med reservation för eventuella ändringar.
Förmiddagsvandringar på torsdagar med Dagsländorna 

Vi träffas på Gustav Adolfs Torg vid bussterminalen torsdagar 09.45 och tar lokalbussen ut till något av Malmös grönområden med omnejd för ett par timmars härlig vandring. Ingen turledare utan alla får komma med förslag till olika turer.

Föreningens försäkring

 

Föreningen har ansvarsförsäkring vilken inte omfattar olycksfall. Det är var och ens ansvar att ha detta täckt, lämpligen genom egen olycksfallsförsäkring.

MOTION MED MENING!
NYTTA OCH NÖJE I FÖRENING!