Malmö-Lunds vandrarlag

Malmö-Lunds vandrarlag är en ideell förening med syfte att hjälpa och inspirera medmänniskor att komma ut och upptäcka naturen. Vi vill göra det möjligt att besöka även lite udda platser, men glömmer inte de klassiska pärlorna i det skånska landskapet. 

Välkommen som medlem i vår förening! Medlemsavgiften för ett kalenderår är 150 kronor för vuxen och 75 kronor för junior (17 år eller yngre). Sätt in avgiften på postgiro 249061-3 och ange medlemsavgift. Glöm inte att skriva namn, adress, telefonnummer och för junior födelseår. Skriv även om program önskas via e-post eller i pappersversion. 

Viktig information om bil- och bussresor                     

I vissa fall samåker vi till vandringarnas utgångspunkt i privata bilar eller hyrd buss. Då inget annat anges är mötesplatserna:
i Malmö, vid bilresor: Malmö Operas parkering, vid bussresor: Stadion (John Ericssons väg). I  Lund samlas vi vid bilresor: Mårtenstorget, vid bussresor: Centralstationen (Magasinet). Samåkningsavgiften vid bilresor anges vid respektive tur. Avgifterna fördelas lika mellan bilförarna från respektive ort. Bussavgiften är 150 kr.

När vi reser med regionbuss eller tåg är det bra att kontrollera i förväg att tågtiderna inte är ändrade på Skånetrafikens webbplats eller under rubriken Ändringar på denna webbplats.


Föranmälan  

Föranmälan till vandringar måste i vissa fall göras senast två dagar före vandringen till turledaren, och endast till denne. Telefonnummer finns endast i det tryckta programmet. Det går också bra att anmäla sig via e-post, se det tryckta programmet. Kontakta oss här så skickar vi ett tryckt program med namn och telefonnummer eller en pdf via e-post.


Biltransporter 

När du anmäler dig till turen vill vi veta om du har bil och kan köra samt hur många som får plats utöver dig själv.


Busstransporter med hyrd buss

Anmälan till bussresorna är bindande. Uteblir du eller lämnar återbud senare än kl 19.00 fredag före vandring, betalar du inom 14 dagar 150 kronor till MLV. Vid eventuell påminnelse  tillkommer 50 kronor. MLV:s postgiro är 249061-3. OBS! Kom ihåg säkerhetsbältet vid bussresor.


Raster och vandrare med hund

Ta med matsäck. Vi brukar ha en rejäl lunchrast och kortare förmiddags- och eftermiddagsfikor. Ta med något att sitta på. Lämpliga kläder och skor för vandring i skog och mark samt en varm tröja till rasterna är bra att ha. Hunden är välkommen när vi reser med allmänna transportmedel. När vi använder privata bilar, får hundägaren själv köra och ta med sig passagerare. När vi hyr buss får inga hundar följa med. Hunden ska vara kopplad under vandringen.                  Kom ihåg!
  
• Gå aldrig före turledaren.
• Lämna aldrig gruppen utan att meddela någon.
• Låt det inte bli större avstånd än att du ser den som går före eller efter dig.

Information om Dagsländorna finns i slutet av programmet.  
Söndag 28 januari 2018 Rydsgårds gods och östra Romeleåsen (bil)

Lätt vandring, ca 10 km, på småvägar och stigar i skogarna på Romeleåsens sydöstra sluttning norr om Rydsgårds gods.

Avresa från Malmö och Lund 9.00.

Hemkomst ca 15.30.

Karta: terrängkartan Skurup 502.

Bilkostnad från Malmö 90 kr och från Lund 80 kr.

Anmälan till denna tur senast fredag 26 januari 19.00. Se tryckt program.


Lördag 10 februari 2018 Lomma (regionbuss)

Lätt vandring, ca 6 km. Vi startar vid Lomma busstation, vandrar längs stranden, genom naturområden och vid de gamla tegeldammarna norr om Lomma.

Avresa: Från Malmö Värnhem 9.08 med regionbuss 132. Från Lund C 9.05 med regionbuss 139. Hemkomst ca 13.30.

Karta: Terrängkartan. Broschyr ”Natur- & Tillgänglighet Lomma” utgiven av Lomma kommun.

Ingen föranmälan.  Kontrollera att tåg- och busstiderna inte är ändrade under Ändringar.


Söndag 25 februari Rydebäck–Landskrona (tåg)

Medelsvår vandring, ca 13 km, söderut på Skåneleden via bland annat Örenäs och Ålabodarna. Vi passerar en del branta partier.

Avresa med Pågatåg 1710: Från Malmö C 9.41. Från Lund C 9.56. Hemkomst ca 17.30.

Karta: Skåneleden 5, etapp 8. 

Ingen föranmälan.  Kontrollera att tåg- och busstiderna inte är ändrade under Ändringar.


Söndag 4 mars Årsmöte kl 14.00

Välkommen till årsmöte med trevlig samvaro, god mat samt lotteri. Ta gärna med något till vårt lotteri, t.ex. hantverk, handarbete, marmelad, kakor eller någon annan nyttosak. Separat inbjudan kommer i god tid före årsmötet. OBS! Anmälan är bindande.


Lördag 17 mars Knivsåsen–Genarp (regionbuss)

Medelsvår vandring, ca 17 km, från Knivsåsens busshållplats på Skåneleden via Väderkullen, Romeleklint och Kullatorpet till Genarp. Vi passerar en del branta partier.

Avresa: Från Malmö Södervärn 9.40, Läge E, Skåneexpressen 8. Från Lund C 9.43, Läge O, regionbuss 160. Hemkomst ca 17.30. Karta: Skåneleden 2, etapp 14. 

Ingen föranmälan. Kontrollera att tåg- och busstiderna inte är ändrade under Ändringar.


Söndag 25 mars Järavallen (regionbuss) OBS! söndag

Lätt vandring ca 11 km. Mångskiftande natur, de centrala delarna domineras av tallskog med inslag av ek och bok, ängar och gräshed i norr samt en mosse och två anlagda sjöar inåt land.

Avresa: Från Malmö C 8.53. Byte till buss i Lund. Från Lund C Läge F 9.26 med regionbuss 126.(Sommartiden börjar gälla.) Hemkomst ca 16.30. Karta: www.skanskalandskap.se. Järavallen.

Ingen föranmälan.  Kontrollera att tåg- och busstiderna inte är ändrade under Ändringar.


Söndag 8 april Rössjön–Trollbäcken (bil)

Mellansvår vandring på 17 km som börjar och slutar vid Skåneledens parkering vid Koarp, Hallandsåsen. Därifrån går vi på småvägar ner till Rössjöns strand, följer den österut, stiger upp på åsen igen längs Trollabäckens ravin genom Snapphanestallet och följer Skåneleden tillbaka till utgångspunkten. Uppmärksamma att det kan vara blött och ojämnt i ravinen.  

Avresa: Från Malmö 8.00. Från Lund 8.30. Hemkomst ca 17.00.

Karta: Vandring nr 4 i Karin Hoffmans bok Rundvandringar via Skåneleden.

Anmälan senast fredagen den 6 april kl. 19.00. Se tryckt program.


Söndag 15 april Snogeholmsområdet (bil)

Lätt vandring, ca 15 km. Mellan de tre sjöarna Sövdesjön, Sövdeborgssjön och Snogeholmssjön ligger det natursköna Snogeholms strövområde där vi vandrar i ett varierande landskap. Det kan vara vått och lerigt så ta på er bra skor!

Avresa: Från Malmö 9.00. Från Lund 9.15. Hemkomst ca 16.00.

Karta: Vandring nr 5 i Karin Hoffmans bok Vandringar på Romeleåsen och kring sjölandskapen.

Bilkostnad från Malmö 120 kr och från Lund 80 kr. Anmälan till denna tur senast fredag 13 april kl 19.00. Se tryckt program.


Lördag 28 april Tjörnarp (tåg)

Lätt vandring, ca 12 km, runt Tjörnarpssjön.

Avresa: Från Malmö C 09.31 och från Lund 09.44. Hemkomst ca 16.00.

Ingen anmälan. Kontrollera att tåg- och busstiderna inte är ändrade under Ändringar.


Lördag 5 maj Gantofta–Helsingborg (tåg)

Lätt vandring, ca 13 km. Från Gantofta station genom Råådalen (lunchpaus vid Råå kyrka efter cirka 1 timmes vandring) och vidare på Landborgspromenaden via Ramlösaparken med flera parker till Kärnan. För dem som vill, går vi vidare till Pålsjöbaden och sedan längs havet tillbaka till Helsingborg C (ca 19 km).

Avresa: Med pågatåg 1526 från Malmö C 10.23. Från Lund C 10.38. Hemkomst ca 18.00.

Ingen föranmälan. Kontrollera att tåg- och busstiderna inte är ändrade under Ändringar.


Söndag 20 maj Helsingör (tåg)

Två lätta rundvandringar vid Helsingör enligt Karin Hoffmans bok Rundvandringar för tågburna.

Långa turen: ca 16 km.

Korta turen: ca 10 km.

Avresa: Från Malmö C 09.08 och från Lund 09.20. Hemkomst ca 18.30. Lös biljett tur och retur Helsingör.

Ingen anmälan. Kontrollera att tåg- och busstiderna inte är ändrade under Ändringar. Glöm inte att ta med id-handling (körkort eller pass).


Söndag 3 juni Glimåkra–Osby (tåg/buss)

OBS! Ändrat till lördag 2 juni.

Medelsvår vandring, ca 23 km, längs Skåneleden mellan Glimåkra och Osby. Denna vackra vandring genom det gamla kulturlandskapet går främst på mindre skogsvägar.

Avresa: Från Malmö C 7.48 med Öresundståg. Från Lund C 8.01. Lös biljett till Glimåkra. (Tågtiderna gäller 2 juni.)

Hemkomst ca 18.30. 

Ingen föranmälan.  Kontrollera att tåg- och busstiderna inte är ändrade under Ändringar.


Tisdag 12 juni Planeringsmöte

Särskild kallelse skickas till alla turledare ett par veckor före mötet. Du som inte är turledare nu, men som har intresse av att hålla i en vandring framöver eller vill vara medhjälpare till en turledare, hör av dig till föreningens färdledare Hans Svedinger eller till någon annan i styrelsen. Vi är alltid i behov av medhjälpare i föreningen och ju fler vi är som håller i vandringarna, ju mer variation kan det bli och enklare för oss alla.


Söndag 17 juni Åsljungasjön och Åsljunga Klint med omnejd (buss). Vandringen är inställd på grund av för få anmälningar. 

Långa turen: Lätt vandring, ca 14 km, förutom en liten backe upp till Åsljunga Klint. Kan vara värt det eftersom utsikten är fantastisk! Möjlighet att bada finns i Åsljungasjön. 

Korta turen: Ca 8 km i samma område som långa turen. 

Avresa: Från Malmö 8.00. Från Lund 8.30. Busskostnad: 150 kr. Hemkomst ca 18.00. Anmälan till denna tur senast fredag 15 juni kl 19.00. Se tryckt program. I stället för den inställda bussturen gör vi en tur med sommarkortet till samma område senare i sommar. 


Söndag 26 augusti Ven (tåg, stadsbuss)   

Långa turen: Lätt vandring, ca 14 km, runt Ven. 

Korta turen: Lätt vandring, ca 8 km.

Avresa med Pågatåg 1708: Från Malmö C 8.31. Från Lund C 8.56. Hemkomst ca 18.30.

Karta: Skåneleden 5, etapp delvis 9A. Ingen föranmälan.

För att komma med Venbåten med avgång 10.00 (2017), är det lämpligt att förboka. Det sker på egen hand (www.ventrafiken.se). Kostnaden för en enkelresa är 75 kr (2017). Kontrollera att tåg- och busstiderna inte är ändrade under Ändringar.Med reservation för eventuella ändringar. Se www.vandrarlaget.se
Förmiddagsvandringar på torsdagar med Dagsländorna 

Vi träffas på Gustav Adolfs Torg vid bussterminalen torsdagar 09.45 och tar lokalbussen ut till något av Malmös grönområden med omnejd för ett par timmars härlig vandring. Ingen turledare utan alla får komma med förslag till olika turer.

Föreningens försäkring

 

Föreningen har ansvarsförsäkring vilken inte omfattar olycksfall. Det är var och ens ansvar att ha detta täckt, lämpligen genom egen olycksfallsförsäkring.

MOTION MED MENING!
NYTTA OCH NÖJE I FÖRENING!